Menü Bezárás

Kiindulási pontok: Online oktatás eszköztára

Az alap- és középiskolákban használt módszertani eszközök többsége abból indul ki, hogy a diákok fizikailag jelen vannak az osztályteremben. Legyenek azok hagyományos frontális módszerek (tananyag magyarázata, feleltetés stb.) vagy a kevésbé direktív nem-formális módszerek (kooperatív tanulás, játékos feladatmegoldás), mind abból indulnak ki, hogy a diákok nem csak egy képernyőn keresztül látják és hallják egymást, hanem személyesen is tudnak kapcsolódni egymáshoz.

Ezért a március közepétől bevezetett távoktatás új kihívások elé állítja a pedagógusokat: meg kell találniuk azokat az online kommunikációs csatornákat és rendelkezésre álló applikációkat, amelyeken keresztül a leghatékonyabban tudják végezni az oktató és nevelő tevékenységüket. És nem csak megtalálniuk kell, hanem meg is kell tanulniuk kezelni. Ez – főleg az elején – nagyon idő- és energiaigényes tud lenni.

Ezért szeretnénk egy külön témát szentelni azoknak az online eszközöknek: platformok, videómegosztók, meeting-roomok, programok, applikációk, adatbázisok, melyek segíthetik a távoktatást. 

Kérdések: Mit és hogyan használjunk? Mit hozzunk létre vagy mit ne hozzunk létre, mert már létezik olyan? Mit kellene átalakítani, bővíteni vagy lefordítani? Mihez van szükség használati útmutatókra s mihez vannak már készen ezek az útmutatók?

Az egy teljes napot arra szeretnénk használni, hogy az alkotóműhely keretében ne csak megtervezzünk, de létre is hozzuk néhány megoldásnak legalább az alapjait. Hogy melyeket, azt a résztvevők döntik majd el.